Forbundet af Kirke-og kirkegårdsansattE
Her er du:
Forside >  Nyheder
Kan jeg sige nej til at deltage i vielser af homoseksuelle par?
- 17/03/22

Kan jeg sige nej til at deltage i vielser af homoseksuelle par?

Præster har – af teologiske årsager – ret til at nægte at vie par af samme køn. Det er skrevet ind i lovgivningen i 2012. Dog har parret krav på at blive viet af en anden præst.
 
Organist Erik Kure har for nylig argumenteret for, at organister også skulle have denne ret. Dansk Organist og Kantorsamfund deler dog ikke den anskuelse og begrunder det med, at organister har andre ansættelsesvilkår end præsterne.
 
Dette synspunkt deler formand for FAKK Bjarne Rødkjær, som understreger, at hvis der er problemer, må det kunne løses lokalt.
 
- Vi er ansat af vores arbejdsgiver – menighedsrådet – til at udføre opgaver, så de, der benytter kirken og kirkegården, kan blive betjent. Det er vores udgangspunkt, og dermed kan vi heller ikke nægte at udføre arbejde i forbindelse med vielse af homoseksuelle par. Det samme er tilfældet ved begravelse af eksempelvis ikke-troende eller medlemmer af Jehovas vidner, muslimer og jøder. Den danske folkekirke er begravelsesplads for alle.
 
Tal med dit menighedsråd
Bjarne Rødkjær kender ikke til sager i fagforeningen om dette. Men han er sikker på, at der rundt omkring er ansatte, som har det svært med det.
 
- Jeg vil opfordre til at løse det lokalt. Gå til din arbejdsgiver og få en dialog. Måske kan det løses, så en kollega klarer den opgave, du af teologiske årsager ikke har det godt med.
 
- Du kan også tage det op under MUS-samtalen, så I er afklaret, inden problemet opstår – hvis det overhovedet opstår, siger Bjarne Rødkjær. 
Til top