Forbundet af Kirke-og kirkegårdsansattE
Her er du:
Forside >  Nyheder
I en erfagruppe med andre gravere er man aldrig alene
- 18/03/21

I en erfagruppe med andre gravere er man aldrig alene.

4 gange om året mødes 5 gravere i Ringsted-Sorø provsti. Forår, sommer, efterår og vinter.
 
- Så passer det med årstidernes skiftende arbejde. Vi drikker morgenkaffe kl. 9, og så går vi rundt på den kirkegård, hvor mødet holdes. Dermed er vi i gang med at tale om arbejdet. Hvad gør I med den sygdom, der er i hækkene. Hvordan arbejder I med den nye måde at lægge gran på, osv.
 
- Emnerne kan være meget forskellige, alt efter årstiden og nye tiltag og udfordringer. Og det er rigtig godt at få andres øjne og ører på det, man går og tumler med alene, siger Lis Mikkelsen, der er graver i Kværkeby på Sjælland.
 
Vi taler også om det psykiske arbejdsmiljø
De 5 gravere tager også fat i det psykiske arbejdsmiljø. Det er ofte et ensomt job at være graver, og nogle går meget alene.
- Den ene i gruppen har følt sig meget alene i tiden med Corona, og vi fik talt om, hvordan vi kan støtte hinanden. Det var oplagt at ringe eller komme forbi af og til. Denne følelse af at være alene var nok ikke kommet frem, hvis vi ikke havde haft erfagruppen, siger Lis Mikkelsen.

- Der kan også være udfordringer med menighedsrådet eller kolleger og ledelsen på jobbet, og det er godt at få vendt i gruppen. Vores snakke kommer jo ikke videre, og vi kan hjælpes ad med gode råd og egne erfaringer, når vi drøfter de problemer, der kommer op på mødet. Vi har ikke en dagsorden, men vi sørger for, at alle kan komme til orde. Og til slut på mødet, når klokken er mellem 11 og 12, bliver der plads til lidt privat snak.
 
Erfagruppen blev dannet på det årlige møde i provstiet
Da mødet var slut, stod Lis Mikkelsen og snakkede med 5 andre fra nabokirker. De 5 af dem blev enige om at danne en erfagruppe. Bortset fra 2 af dem kendte de ikke hinanden på forhånd. Første møde var 3. marts, lige før Corona-nedlukningen.
 
- Vi har faktisk kunne holde vores møder som planlagt, enten udenfor eller i et meget stort lokale i behørig afstand. Og det har været godt. Vi er enige om, at det giver rigtig meget, og vi tager gerne 1 eller 2 mere med i gruppen, men så heller ikke flere, for så bliver vi for mange, siger Lis Mikkelsen.
 
Hun fortæller, at de også ind imellem møderne kan bruge hinanden.
 
En fra gruppen trådte hjælpende til
- Vi har haft mindst 2 tilfælde, som var blevet anderledes uden erfagruppen. Min mand er også graver, og da vores ferieafløser blev akut syg, var gode råd dyre. Men så ringede vi til én i gruppe og bad om hjælp og fik den. Vi var aldrig kommet i tanke om at ringe til en graver fra en anden kirke, hvis vi ikke havde opnået en fortrolighed og et fællesskab via gruppen, mener Lis Mikkelsen.
 
-  En anden gang blev vi inviteret til at se Jim Lyngvilds kirkekunst, før nogen vidste, at han skulle udstille i Harelsted kirke. Den invitation havde vi heller ikke fået uden erfagruppen. Så jeg kan varmt anbefale at være med i eller oprette en erfagruppe.
 
Vil du med i en erfagruppe eller oprette én? Få Lis Mikkelsens gode råd
Der er en del erfagrupper i de forskellige provstier. I første omgang kan du prøve at undersøge, om der er en erfagruppe i nærheden af dig, og om der er plads til flere medlemmer.
 
Hvis der ikke er en gruppe, skal du måske være med til at oprette én. Du kan køre rundt til nabokirkerne og tale med graverne der. Du kan også bruge det årlige møde i provstiet til at høre dine kolleger fra de andre kirker, om de er med på idéen.
 
Her er Lis’ 6 gode råd til en erfagruppe:
  1. Afstem forventningerne og lav spilleregler for gruppen, uden at det bliver særlig formelt. Men hvis I bare mødes og hyggesnakker, får I ikke nok ud af møderne.
  2. Aftal mødefrekvens, hvor I mødes, hvor mange I skal være i gruppen, og hvor længe hvert møde skal vare. 3-6 gange om året vil sikkert passe de fleste godt. Og en gruppe på 5-7 medlemmer er passende. På 2-3 timer kan I nå meget.
  3. Tænk på at udnytte tiden godt. Du er på arbejde, og du skal have noget med tilbage. Det er en god idé at gå en tur på kirkegården som en del af mødet, fordi I får mulighed for at se på noget, mens I drøfter det.
  4. Aftal, at møderne er fortrolige. Det, I taler om, skal ikke videre. Måske giver det sig selv for nogen, men det er alligevel godt at få det på plads.
  5. Sørg for, at alle kommer til orde. Der kan for eksempel være en siden sidst runde. Måske er det ikke nødvendigt, men der vil altid være nogle, som er mere talende end andre.
  6. Brug også gruppen mellem møderne, når behovet opstår.
 
Til top