22. mar. 2025

Gode råd til en levende og bæredygtig kirkegård

Drømmer du om at lave en mere levende og grøn kirkegård med fokus på biodiversitet og bæredygtighed, så giver vi dig gode råd her.

Billede til nyheden Gode råd til en levende og bæredygtig kirkegård
Udsigt over Kundby kirkegård tæt på Holbæk med forskellige buske, træer og blomster.

Brændestabler, gamle træer og stammer, kvas, kompostbunker, fuglehuse, kirkegårdsdiger og vand er gode levesteder for dyr og insekter. Vi giver dig gode råd til at skabe en mere levende kirkegård til gavn for både miljøet, mennesker og dyr.

Gode råd til at øge biodiversiteten
På hjemmesiden for Folkekirkens Grønne Omstilling kan du finde en række gode råd til at skabe flere levesteder for dyr og planter. Vi har også talt med bestyrelsesmedlem i FAKK Jess Erkeby Sørensen. Han er til daglig ledende graver i Hjembæk-Svinninge-Kundby Sogne og arbejder med at skabe en levende kirkegård 

3 tips til at øge biodiversiteten 

1.     Bevar det uerstattelige
Gamle træer. Det tager 2 minutter at fælde, men over 100 år at skabe. De gamle træer er levesteder for mange arter af både dyr og planter. 

”Tænk frem i forhold til træer, og husk rettidig omhu. Inden du begynder at fælde træer, skal du have plantet nogle nye. Min oplevelse er, at vi har mange gamle træer, og så har vi nogle træer, som er måske 5 år gamle. Vi mangler nogle ’mellem-træer’. Egentlig bør vi plante 2-3 nye træer hvert årti, så vi ikke kommer til at mangle træer, når vi for eksempel skal fælde sygdomsramte træer,” siger Jess.

2.     Husk variationen
Variationen mellem blomster, krat, sten og bar jord tiltrækker forskellige arter. 

”Hjemmehørende planter er bedre for biodiversiteten, fordi de insekter og fugle, vi har i Danmark, kan ernære sig ved disse planter og træer. Men det er stadig bedre at gøre lidt end at gøre ingenting. Og husk, at vilde planter måske også formere sig vildt! Det handler om at finde et godt sted, hvor man kan leve med, at de spreder sig. Det lærte jeg i hvert fald med Blåhat, som jo hjælper Blåhatjordbien. Pludselig var planten alle vegne, og jeg måtte finde et andet sted, hvor den kunne vokse vildt. Du må prøve dig lidt frem. Stauder er nemme – de er ikke så dyre og kan hurtigt etableres,” fortæller Jess.

3.     Vand er godt
Et lille vandhul er sit eget økosystem, hvor der er plads til arter, der ikke kan leve på land. 

Hvis du søger inspiration til, hvordan du kan bruge vand på kirkegården, så kan jeg anbefale at køre forbi Mørkøv kirkegård, som i forbindelse med deres helhedsplan har anlagt en kæmpe sø, hvor der løber en lille å gennem kirkegården med en bro over. Det er meget spændende,” oplever Jess.

Gode idéer til en levende og bæredygtig kirkegård
På Grøn Kirkes hjemmeside kan du finde flere gode idéer til at gøre kirkegården mere levende og god for biodiversiteten. Her kommer nogle idéer til smukke træer og stauder, og en god idé til genbrug af plastpotter og -bakker. 

Træer for øjet – og insekter

  • Æblerose blomstrer i juni. Blomsterne dufter og lokker insekter til. Æblerosens røde hyben holder indtil jul, så de kan bruges til julepynt eller spises af vinterfugle.

  • Lindetræ blomstrer i juli, dufter fantastisk og tiltrækker tusindvis af bier og andre honning-søgende insekter. Lind har gyldne blade om efteråret.

  • Spidsløn har lysende gulgrønne honningfyldte blomsterkasser ved løvspring. Den får gyldne og rødbrune høstfarver. 

Valg af stauder til tomme gravsteder
Stauder til tomme gravsteder skal have en række særlige egenskaber:

  • De skal dække effektivt mod ukrudt.

  • De skal etablere sig relativt hurtigt.

  • De må ikke selv opføre sig som ukrudt ved at sprede sig til gange og nabogravsteder.

  • De må ikke ødelægge hækkene.

  • De må gerne være dekorative (enten blade eller blomster) en stor del af året. 

Tip til stauder
Jess har et tip om stauder. Man skal nemlig ikke samle for mange forskellige stauder på ét sted, er hans erfaring. 

”Hvis du planter alle mulige stauder på et lille sted, så vil de kæmpe for meget mod hinanden. Vælg 1-3 forskellige slags på for eksempel et dobbelt gravsted. Det er fristende at plante løs, men hvis du begrænser dig, kommer du bedst i mål,” oplever Jess.

Find inspiration til plantelister her

Idé – genbrug af plastpotter og -bakker
På Herlufsholms kirkegård på Sydsjælland sørger de for, at plastpotter fra indkøbte planter, og oasis-bakker fra blomsterdekorationer bliver genbrugt. De har lavet en aftale med forhandlerne om, at de tager de brugte potter og bakker med, når de leverer nye varer. Aftalen er ’win-win’, da kirkegården sparer på renovationsudgifterne, og forhandleren sparer på indkøb af nye potter og bakker. 

Forventningsafstem med menighedsrådet
Selvom du har en masse idéer til grønne projekter, er det vigtigt at få det afstemt med menighedsrådet. De kan have nogle andre ønsker, så det er vigtigt, at I har en dialog om, hvad I ønsker fremadrettet.

”Som graver kan du opleve, at menighedsrådet har ønsker om biodiversitet og gerne vil bidrage til den grønne omstilling – men så kommer der menighedsrådsvalg, og de nye menighedsrådsmedlemmer har måske en anden idé. Så husk altid at forventningsafstemme med menighedsrådet, inden du kaster dig ud i nye projekter,” opfordrer John Lykkedal, formand i FAKK.

Vis os din kirkegård

I FAKK’s medlemsblad ’Landsbygraveren’ har vi længe efterspurgt jeres billeder til inspiration for andre medlemmer. 

Har du gjort noget særligt for at gøre din kirkegård mere levende og bæredygtig, så send os gerne billeder med en kort beskrivelse af, hvad du har gjort. Du kan sende din mail til kontor@fakk.dk.

Relaterede nyheder