Forbundet af Kirke-og kirkegårdsansattE
Her er du:
Forside >  Nyheder
Jeg er stolt over at være graver. Det skal du også være
- 21/05/22

Jeg er stolt over at være graver. Det skal du også være.

Den faglige kamp foregår ikke kun i fagforeningen, men helt ude på den enkelte arbejdsplads. Den behøver ikke at indebære knyttede næver og fejende faner. Den ofte i stoltheden over faget og er dermed også en kompetent medspiller i beslutningerne om det daglige arbejde.
 
- 1. maj satte vi fokus på arbejderbevægelsen og den faglige kamp. Det fik mig til at tænke på, at vi skal værne om vores fag og give arbejdsgiverne et fagligt modspil. Når vi siger ”min kirkegård”, er det netop et udtryk for vores ansvarsfølelse og glæde ved jobbet, siger Bjarne Rødkjær.
 
- Det er ikke ukendt i vores fag, at sparekniven bliver svunget, men husker arbejdsgiveren så at inddrage de relevante medarbejdere, for eksempel dig, der som graver og kirkegårdsleder er den, der ved mest om de daglige opgaver?
 
- Jeg hører desværre, at nogle menighedsråd tager beslutninger hen over hovedet på medarbejderne uden at bruge deres viden som et relevant input. Naturligvis skal vi ikke blande os i ledelsesansvaret, men hvis der skal skæres ned, er der også opgaver, som ikke skal løses.
 
Bidrag aktivt med din faglige viden
Alle undersøgelser viser, at arbejdsglæden er vigtig for at kunne trives på arbejdspladsen. Og en af de vigtigste forudsætninger for arbejdsglæden er, at man som medarbejder har indflydelse og medbestemmelse i sit job. Og nogle gange er det nødvendigt at insistere på medindflydelse.
 
- Det er ikke sikkert, at dine arbejdsgivere altid husker at inddrage dig og dine kollegaer i forarbejdet til beslutningerne, men vi har også selv et ansvar for at byde ind med vores faglige viden. Det er efter min mening et mærkeligt menighedsråd, der ikke vil lytte til gode råd og ideer fra de medarbejdere, der varetager den daglige drift af kirkegården. Men sådanne menighedsråd findes jo desværre, siger Bjarne Rødkjær.
 
- Derfor vil jeg opfordre dig til at bruge din viden og dine kompetencer til at byde ind med fornuftige løsninger, så du fortsat kan udføre dit arbejde tilfredsstillende og bevare din arbejdsglæde. Hvis der skal foretages en nødvendig nedskæring, for eksempel af medhjælpertimer, er der opgaver, som ikke kan løses. Måske har du selv et bud på, hvad disse opgaver kan være, men under alle omstændigheder skal arbejdsgiver ikke bare skære ned og forvente, at det samme arbejde bliver udført. 
Til top