Forbundet af Kirke-og kirkegårdsansattE
Her er du:
Forside >  Nyheder
Oplever du problemer med arbejdsmiljøet? Nu er der hjælp at hente
- 11/12/21

Oplever du problemer med arbejdsmiljøet? Nu er der hjælp at hente.

Alle typer arbejdspladser oplever problemer med arbejdsmiljøet. Og Folkekirken er ingen undtagelse.

- Den seneste trivselsundersøgelse viser en del mobning mellem præster indbyrdes og mellem præster og det øvrige personale. Folkekirken skal være et godt sted at arbejde for alle personalegrupper, og derfor er jeg meget glad for, at vi nu efter mange års arbejde har fået oprettet FAR fra 1. januar 2022 som en selvstændig virksomhed, menighedsrådene skal bidrage til og bruge, siger formand for FAKK, Bjarne Rødkjær.
 
FAR er først og fremmest en rådgivning, som menighedsrådene automatisk kommer til at betale til, lidt ligesom til Folkekirkens Fællesforsikring. Menighedsrådene kan bruge FAR til rådgivning om det psykiske og psykiske arbejdsmiljø, og der er en hotline i ordningen.
 
Hvis menighedsrådene har brug for mere konkret hjælp, for eksempel med konfliktmægling, kan de købe yderligere ydelser hos FAR.  
 
Spørg din arbejdsmiljørepræsentant eller menighedsråd
Det er vigtigt, at alle kender til den nye rådgivning, og Bjarne Rødkjær opfordrer derfor til at tale med arbejdsmiljørepræsentanten og gøre menighedsrådet opmærksom på mulighederne for hjælp fra FAR.
 
- Måske kan I drøfte, hvordan I har det på arbejdspladsen, om I får lavet APV, hvordan konflikter bliver håndteret, om I skal lave et årshjul for arbejdsmiljøet, hvordan samarbejdet kan forbedres, og hvordan det fysiske arbejdsmiljø ved grandækning og sikring af gravsten skal være. Og FAR kan netop hjælpe jer på vej, så I forebygger større problemer senere, siger Bjarne Rødkjær og understreger, at det gode ved den nye rådgivning er, at den gives på et neutralt grundlag, fordi alle parterne i det folkekirkelige regi er ”medejere”.
 
- Folkekirkens Arbejdsmiljø Råd er de egentlige ejere af FAR og kan for eksempel bruge FAR, når der skal udarbejdes vejledninger. Det seneste eksempel på det er Vejledningen om håndtering af seksuel chikane.
Find vejledningen om seksuel chikane her.

- Netop det psykiske arbejdsmiljø fylder meget, og psykologerne har meget travlt. Jeg er sikker på, at FAR vil blive det sted, hvor viden og ekspertise om arbejdsmiljøet i Folkekirken samles. Brugerne, både arbejdsgivere og arbejdstagere, vil blive rådgivet af de bedste uvildig og neutrale eksperter, siger Bjarne Rødkjær.
 
Læs mere om FAR her i folderen fra kirketrivsel.dk

  
Til top