Forbundet af Kirke-og kirkegårdsansattE
Her er du:
Forside >  Nyheder
Hvordan er det nu med de faste og løse fridage i julen?
- 20/11/21

Hvordan er det nu med de faste og løse fridage i julen?

Grundlæggende er reglen for den faste fridag således:
  • Hvis din faste fridag falder på juleaften, som i år er en fredag, så flyttes den til en anden dag i samme uge. Husk, at der er en måneds varsel, så du skulle gerne have aftalt det på nuværende tidspunkt
  • Hvis du og din arbejdsgiver er enige, kan den faste fridag flyttes til en anden uge. Også her er der en måneds varsel
  • Du kan ikke blive pålagt rådighedstid eller snerydning på fridagen.
 
Grundlæggende er reglen for den løse fridag således:
  • Den løse fridag og weekendfri ligger lige så fast, som den faste fridag, når I har aftalt det. Dermed kan den ikke flyttes, selvom der kommer noget i vejen, hvis der er under en måned til fridagen.
  • Disse fridage skal planlægges og varsles med mindst 1 måneds frist.
  • Du kan ikke blive pålagt rådighedstid eller snerydning på fridagen.
Hvis jeg bliver syg før min ferie
Hvis du bliver syg, før din planlagte ferie begynder, kan din arbejdsgiver ikke kræve, at du holder din ferie. Sygdom op til og ind over ferien er en feriehindring, og du kan holde ferie på et andet tidspunkt efter aftale med din arbejdsgiver.
Du skal sygemelde dig på normal vis og følge virksomhedens retningslinjer. Du begynder derfor slet ikke på din ferie og kan vælge at møde på arbejde, hvis du bliver rask, inden den planlagte ferie skulle være stoppet. Du kan altså vælge at holde hele ferien på et andet tidspunkt.
Du kan også vælge at holde resten af ferien, når du er blevet rask og udskyde de dage, hvor du var syg, til et senere tidspunkt.
Hvis din arbejdsgiver giver dig mulighed for det, kan du også øge ferien med de dage, du mistede i starten.
Bliver du rask, inden din planlagte ferie slutter, skal du melde dig rask og fortælle, om du ønsker at møde på arbejdet, eller om du vil holde resten af din ferie.
Hvis din arbejdsgiver beder om en lægeerklæring, er det arbejdsgiveren, der skal betale for den.

Hvis jeg bliver syg i min ferie
Bliver du syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie. Du kan dog ikke få erstattet de første 5 sygedage.
Du skal give din arbejdsgiver besked om din sygdom på 1. sygedag. Du må ikke vente til 5 dage inde i din sygdom, da karenstiden først starter på det tidspunkt, hvor du giver din arbejdsgiver besked.
Din arbejdsgiver kan bede om lægelig dokumentation for din sygdom - også for de første 5 sygedage, som du ikke får erstatningsferie for. Lægeerklæringen skal du selv betale.
Bliver du rask, inden din ferie slutter, skal du melde dig rask og fortælle, om du ønsker at møde på arbejdet, eller om du vil holde resten af din ferie.

Kan min arbejdsgiver kalde mig på arbejde i min ferie?
I Ferieloven er der ikke mulighed for at afbryde ferie, der allerede er påbegyndt. Så din arbejdsgiver skal ikke kalde dig på arbejde i din ferie.
Hvis det sker, så kontakt din fagforening.
  
Til top