Gravere arbejder efter en årsnorm på 1.924 timer minus ferie og feriefridage. I princippet har du en 5-dages arbejdsuge, men afhængigt af din funktion kan arbejdstiden være placeret forskelligt. Har du kirketjeneste, vil du naturligt have arbejdstid lørdag og søndag.
Fordel for både dig og din arbejdsgiver
Årsnormen giver fleksibilitet for både dig og din arbejdsgiver. Du er ansvarlig for din arbejdsmængde og dit timeforbrug, hvilket betyder, at du selv kan tilrettelægge arbejdet, når det ikke er fastlagt i kalenderen. Det giver dig frihed til fx at tage børnene til tandlæge midt på dagen og i stedet arbejde på et andet tidspunkt.
Menighedsrådet skal informere dig om de faste arbejdsopgaver med en frist på 30 dage. Det gælder også rådighedstid til opgaver, der ikke kan planlægges, for eksempel begravelser og bisættelser.
Arbejdsgiveren får på den måde en fleksibel medarbejder, der nogle uger arbejder mere end 37 timer og andre uger mindre. Fleksibiliteten går altså begge veje.
Hold øje med din gennemsnitlige arbejdstid
Vi anbefaler, at du ser på din arbejdstid over et helt år. Netop fordi det er en årsnorm, skal arbejdstiden vurderes i et længere perspektiv.
Hvis du oplever, at du har så meget merarbejde, at du ikke kan nå at afspadsere det, bør du tage det op med menighedsrådet, så I sammen kan finde en løsning.
Reglen er, at merarbejde skal afspadseres inden 1. april. Hvis du ønsker betaling for de ekstra timer, skal det være aftalt på forhånd med menighedsrådet.
Rådighedstid – hvornår skal du stå til rådighed?
Som graver kan du have en rådighedsforpligtelse, hvilket betyder, at du skal stå til rådighed for opgaver, der ikke kan planlægges på forhånd. Det kan fx være begravelser, bisættelser, vielser eller nødvendige opgaver ved akut sygdom.
For visse opgaver, som fx glatførebekæmpelse, kan arbejdstiden ikke fastlægges på forhånd. I disse tilfælde gælder rådighedsforpligtelsen uafhængigt af de normale arbejdstidsregler.
Du modtager et rådighedstillæg for at stå til rådighed i op til 30 timer om ugen. Er du deltidsansat, reduceres denne grænse tilsvarende. Hvis du har en aftale om plustid, kan rådighedstiden blive forøget.
Menighedsrådet skal informere dig om rådighedsforpligtelsen mindst en måned i forvejen og give besked om, hvornår du reelt skal stå til rådighed, senest kl. 9 samme dag.
Merarbejde – regler for ekstra arbejde
Som graver kan du blive bedt om at arbejde ud over din normale arbejdstid, hvis der er behov for det.
Merarbejde opgøres hvert kvartal, og med OK24 blev grænsen for merarbejdsforpligtelsen sænket fra 20 til 15 timer pr. kvartal, svarende til 60 timer om året. Det betyder, at du skal arbejde op til 15 timer ekstra i et kvartal, før du kan få godtgørelse for merarbejdet.
Godtgørelse gives som udgangspunkt i form af afspadsering i samme omfang som merarbejdet. Afspadseringen bør som udgangspunkt ske inden udgangen af det efterfølgende kvartal, men kan i særlige tilfælde udskydes i op til et år. Du skal have mindst 14 dages varsel for afspadsering, og hvis du bliver syg, når den starter, kan du udskyde den.
Hvis afspadsering ikke er muligt, udbetales merarbejde som løn. Betalingen beregnes ud fra din samlede faste løn inklusive pensionsbidrag og svarer til 1/1.924 af din årsløn pr. time.
Husk, at du selv skal registrere dit merarbejde skriftligt og indberette det til menighedsrådet. Det kan have fastsat særlige retningslinjer for indberetningen.
Hvis du har problemer med din arbejdstid og ikke kan finde en løsning med menighedsrådet, kan du kontakte FAKK for hjælp.
5 gode råd om selvtilrettelagt arbejde
Vær fleksibel. Timerne skal balancere over en længere periode, ikke uge for uge.
Bliver du pålagt merarbejde, som du ikke kan nå at afspadsere, så giv menighedsrådet besked.
Lav et årshjul, der beskriver opgaverne i løbet af året, fx hækkeklipning, græsslåning og grandækning. Estimér tidsforbruget. Find inspiration til årshjul her
Lav eventuelt en 4-ugersplan for den kommende tid, hvor der er taget højde for opgaver og vejrforhold.
Del dit årshjul og din plan med menighedsrådet, så de ved, at du arbejder efter en årsnorm, hvor nogle måneder har færre timer og andre flere.