21. okt. 2023

6 gode råd til at arbejde med grandækning uden at få ondt i kroppen

Synes du, at grandækning er spændende? Det gør mange gravere, men hvis du går hjem med smerter, er det sjove og spændende til at overse. Her er 6 gode råd til at passe på dig selv.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden 6 gode råd til at arbejde med grandækning uden at få ondt i kroppen
Sørg for gode arbejdsstillinger, når du arbejder med grandækning.

De gode råd er hentet fra FAR – Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning.

 1. Skift stilling så ofte som muligt

  Vores krop er ikke indrettet til at udføre de samme bevægelser i længere tid, så skift mellem at stå, sidde og ligge på knæ (hvis det er nødvendigt).

 2. Stræk grandækningsarbejdet over en længere periode

  Det er fristende at fortsætte, når man nu lige er kommet godt i gang. Men du belaster din krop mindre, hvis du deler arbejdet op i mindre bidder.

 3. Hav tingene tæt på dig

  Når du bøjer dig forover, vrider kroppen og rækker langt, kommer din krop ud i yderstillinger, der er belastende i længere perioder, eller hvis det sker mange gange i løbet af en arbejdsdag.

 4. Brug de hjælpemidler, der er til rådighed

  Der findes en lang række hjælpemidler, som kan lette dit arbejde og mindske belastningen af din krop. Når du skal ligge på knæ, så brug knæpude eller knæpudestol. Stå ved et hæve-sænkebord, så bordets arbejdshøjde kan varieres og tilpasses dig. Brug vogne til transport, så du ikke skal bære så meget. Brug en saks, der passer til dig. Vores hænder og fingre er jo ikke ens.

 5. Inspirer hinanden

  Måske har en kollega fundet nogle smarte metoder, der skåner kroppen. Brug hinanden til inspiration, så du kan ændre forældede rutiner, der belaster for meget. Brug også hinanden til at blive mere kreative. Det kan jo være, at en mere kreativ løsning også er mere skånsom for din krop.

 6. Bed om at få de nødvendige hjælpemidler

  Der er stor forskel på de enkelte kirkegårde. Hvis du oplever, at du ikke har de rette hjælpemidler, så må du bede om, at du får de hjælpemidler, der skal til. Du skal ikke lade dig nøje med gammeldags grandækning, som er usund for din krop.

Relaterede nyheder