24. sep. 2023

Landsbygraveren 90 år: 90’erne – endelig en fagforening for gravermedhjælpere

Vi er nu gået ind i 90’erne. Og der lykkedes det endelig at få dannet en fagforening for gravermedhjælperne, GMF.

Billede til nyheden Landsbygraveren 90 år: 90’erne – endelig en fagforening for gravermedhjælpere

Som I kan se på det scannede billede, blev GMF dannet på en generalforsamling med henblik på at blive optaget i FAKK, som var dannet af den tidligere Landsbygraverforening.

Jeg blev ret hurtig medlem af GMF, da jeg på dette tidspunkt var medhjælper på Gislev kirkegård, og havde en masse spørgsmål om min ansættelse, som jeg ikke kunne få svar på – først ved SID. Så der meldte jeg mig ud i frustration og meldte mig ind i Kristelig Fagforening. Men de var lige så ringe til at hjælpe med svar. Det blev igen til en udmeldelse i frustration, og jeg valgte derfor kun at være med i en a-kasse.

Så det var dejligt, at der nu var en forening, som kun skulle koncentrere sig om gravermedhjælpernes ansættelsesforhold, og at der var udsigt til at komme i samme fagforening som graverne.

Men jeg skal lige for en god ordens skyld nævne, at jeg aldrig har deltaget i en generalforsamling ved GMF, men de medhjælpere, som tog dette initiativ, skal stadig have en stor tak for deres indsats.

GMF blev optaget i FAKK i 1992, men desværre fik SID i 2003 en overenskomst for medhjælperne, og derfor havde vi en afdeling i FAKK, som kun kunne hjælpe med at læse SID’s overenskomst for deres medlemmer. Samtidig var der opstået intern uro i FAKK (det kommer vi ind på næste gang), men resultatet var, at så sivede medhjælperne stille og rolig ud, og i 2019 blev GMF derfor opløst.

Alle bladene fra 90’erne er fyldte med en masse artikler om kompost. Man begynder også at få øjnene op for stauder på kirkegården, da der begynder at være flere tomme gravsteder på en del kirkegårde. Der var en række kirkegårde, som deltog i diverse forsøg, med både kompost af egne materialer samt tilplantning af gravsteder med stauder.

 

Ud over en masse annoncer for diverse maskiner kunne man også være heldig at få præsenteret en nyudvikling til ligtog, men det blev vist aldrig den store succes.

 

Relaterede nyheder